Γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας, από Σύρια μητέρα και Παλαιστίνιο πατέρα. Μεγάλωσε έχοντας ακούσματα από τη γιαγιά και τη μητέρα του, οι οποίες έπαιζαν ούτι. Εκεί, πήρε τα πρώτα του μαθήματα. Στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά στον ουτίστα Bahjat Durmosh και το μεγάλο γνώστη της θεωρίας της αραβικής μουσικής (maqam) Rashid Al Sufi.

Το 1983 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως ουτίστας συμμετέχοντας στο συγκρότημα του Συλλόγου Καλών Τεχνών του Χαλεπίου "Sabab al arube" και κάνοντας εμφανίσεις σε μουσικές διοργανώσεις της Συρίας, συνεργαζόμενος με άλλους χαλεπιανούς μουσικούς.

Από το 1988 ζεί μόνιμα στην Ελλάδα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει τις δικές του μουσικές αναζητήσεις δίνοντας συναυλίες:

WOMAD (2002)
Samothraki World Music Festival (2005)
Διεθνής Συνάντηση για το Ούτι - Εν Χορδαίς, Θεσσαλονίκη (2002)
Μουσικό Χωριό Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου (2008)
Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1997)
Μέγαρο Μουσικής Αθήνας (2008)

Επίσης, έχει εμφανιστεί στο εξωτερικό:

Φινλανδία - φεστιβάλ του Ελσίνκι - Helsinki Festival) (1993)
Σερβία - Guitar Art Festival του Βελιγραδίου (2005)
Ιταλία - "Scala di Pescara" (2007)

1989-1990: "Λαβύρινθος" (Διεύθυνση: Ross Daly). Συμμετοχή σε συναυλίες.

Το 1993 στη Φινλανδία συνέθεσε μουσική για το μυθιστόρημα "Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ" του Albert Camus, μια παραγωγή της Κρατικής Ραδιοφωνίας της Φινλανδίας (YLE).
Το έργο παρουσιάστηκε και απο την Κρατική Ραδιοφωνία της Σουηδίας (SR).

Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες του μουσικού χώρου, μεταξύ των οποίων οι Ross Daly, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Βασίλης Σούκας, Haig Yazjian, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Σωκράτης Μάλαμας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Εστουδιαντίνα.

Το 2000 εκδόθηκε το CD "Mawjet Tarab" με δικές του συνθέσεις.


Μαθήματα - διασκαλία (Ούτι)
Έχει κάνει σεμινάρια ερμηνείας στο ούτι μεταξύ άλλων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο ωδείο «ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ» master classes, στο Μουσικό χωριό Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου κ.α. Επίσης, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα ουτιού σε αρχάριους και προχωρημένους.

Δισκογραφία
Το 2000 κυκλοφόρησε το CD "Mawjet Tarab" με δικές του συνθέσεις από την FM Records.

Το 2009 κυκλοφόρησε το CD "Mediterranean Voices" στο οποίο ο Ziad Rajab και ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύουν ένα παραδοσιακό τραγούδι της Συρίας, "Nawet Asibak".

Οργανοποϊία
Από το 1994 ο Ziad Rajab ασχολείται συστηματικά με την κατασκευή και επιδιόρθωση ουτιών. Έως σήμερα, ως οργανοποϊός, έχει κατασκευάσει δεκάδες ούτια στο εργαστήριο που διατηρεί στην Θεσσαλονίκη. Χρησιμοποιώντας τα καλύτερα ξύλα και δίνοντας πάντα προτεραιότητα στην ποιότητα του ήχου αναζητεί νέους τρόπους και μεθόδους στη κατασκεύη, με στόχο την τελειοποίηση του οργάνου αισθητικά και την καλύτερη δυνατή απόδοση από πλευράς ήχου.

Κριτικές
"οι αυτοσχεδιασμοί του μας θύμισαν εικόνες απο τις χίλιες και μία νύχτες... /---/ εξαιρετικές φράσεις σαν αραβουργήματα ... συναρπαστικές παύσεις και δυναμικές αντιθέσεις απο αυτό το νεαρό μουσικό... "
HELSINGIN SANOMAT, 24.07.1993

"Μία μελωδική υπερχείλιση με ήχους ανατολικούς για τους εραστές «της Ασιάτιδος Μούσας», περικλείει στους ψηφιακούς του κωδικούς ο πρώτος δίσκος του Ziad Rajab «Mawjet Tarab». Ένα μουσικό ρεύμα, το οποίο σε παρασύρει χωρίς την χρήση ψυχοτρόπων και εξτασιογόνων ουσιών σε ένα ιδιαίτερο μουσικό κόσμο και τοπίο, που ο ίδιος παντρεύει σε ένα αρμονικό, πρώτα από όλα ενιαίο, σύνολο χωρίς να υποκύπτει σε ανάγκες της τρέχουσας μόδας"
ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ, 3 Δεκεμβρίου 2000 (Εβδομαδιαία έκδοση της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

"Tο ταλέντο του Ziad Rajab, τόσο ως συνθέτη /---/ όσο και ως ενορχηστρωτή, βιρτουόζου ουτίστα και τραγουδιστή, ξεδιπλώνεται ποικιλοτρόπως σε αυτον το δίσκο.
ΔΙΦΩΝΟ (για το CD Mawjet Tarab), Τεύχος 64, Ιανουάριος 2001